Tåsinge

Søkabel skal bygge bro mellem elektrificerede lokalsamfund

Tåsinge bliver snart forbundet til Svendborg med et 10 kV-kabel, der skal sikre en smidig og mere sikker overgang til individuelle varmepumper som erstatning for gaskedler/oliefyr, og elbiler som erstatning for fossilbiler.

Taasinge

Cirka her skal Tåsinge tage imod et søkabel fra Svendborg. Teknisk designer Anne Olsen og netplanlægger Martin Sejberg Nielsen fra Flow Elnet gør klar til at afsætte GPS-koordinator. Foto: Jesper Tornbjerg.

Svendborgsund skærer sig som altid smukt ind mellem Svendborg på Fyn og øerne Tåsinge og Thurø. Med en pænt høj stang af et måleapparat står teknisk designer Anne Olsen fra Flow Elnet på stranden under Svendborgsund-broen.

– Der er ikke ret meget strøm på apparatet, konstaterer Anne Olsen, der skal afsætte præcise GPS-koordinater på det sted ved Vindeby på Tåsinge, hvor et nyt søkabel ovre fra Svendborg skal komme i land.

Sikre forsyninger er vigtige både for apparater og lokalsamfund, så koordinaterne bliver lynhurtigt indfanget af Anne Olsens måler. Præcise data kan herefter sendes videre til den entreprenør, der fra et skib skal spule det nye fiber- og elkabel 0,7-1 meter ned i havbunden.

– Da vi hørte, at SEF Fiber ville trække et søkabel mellem Svendborg og Tåsinge, var vi hurtige til at sige ’vi vil med’. Et nyt 10 kV-kabel er en god investering for os, og det vil styrke forsyningssikkerheden på Tåsinge, siger projektleder Jan Frost Hansen fra Flow Elnet.

Tåsinge som mikrokosmos

Tåsinge har lidt over 6.000 indbyggere og skal lige som mange andre lokalsamfund omstille fra fossil energi til løsninger med elektricitet fra vedvarende energikilder. Det nye søkabel skal være med til at sikre, at der er elektricitet til rådighed bl.a. for elbiler samt varmepumper som erstatning for rigtig mange gaskedler/oliefyr, så Tåsinge er en slags mikrokosmos i den grønne omstilling.  

Godkendelser af søkabler involverer både energi-, miljø- og søfartsmyndigheder, så både tidsmæssigt og økonomisk er det dyrere end på land. Søkablet til og fra Tåsinge strejfer et område med strandbeskyttelse og fredskov, så det rette tracé for fiber- og elkabel er valgt med omhu med få centimeters præcision – herunder med respekt for gamle træstammer og fortidsminder begravet i havbunden.

Taasinge2
Cirka her skal Svendborg tage imod et søkabel fra Tåsinge, fortæller projektleder Jan Frost Hansen fra Flow Elnet. Foto: Jesper Tornbjerg.

Søkablet møder i hver sin ende en 10/0,4 kV-transformerstation, og med udbygninger/opgraderinger på disse fjernstyrede såkaldte DSO-stationer løber den samlede projektpris op i knap fire millioner kroner.

- Forsyningssikkerheden på Tåsinge bliver klart forbedret med det nye søkabel, der også er med til at fremtidssikre leverancerne til øen, fastslår Jan Frost Hansen.

Brud på kabler både i vest og øst

Tåsinge hænger elmæssigt sammen med Svendborg via småøerne Skarø-Drejø-Hjortø mod vest og via Thurø mod nordøst. Søkabler kan være sårbare og i nyere tid har der været fejl på 10 kV-forbindelserne både mod vest og nordøst.

Heldigvis er Tåsinge også koblet op på Vores Elnets 60 kV-net mellem Svendborg og Langeland, så øens befolkning og virksomheder kan forsynes med strøm fra en 60/10 kV-station i Bregninge. Den fungerer som mellemstation for elektricitet fra vindmøller og solceller på Langeland, der ofte har en produktion, der dækker mere end til eget forbrug.

Sikre forsyninger er vigtige for alt fra private hjem til erhvervskunder, herunder en MR-station, der sætter tryk på opgraderet biogas fra et anlæg på Andekærgaard, så gassen kan komme på det nationale gasnet. Fordelingen i gasnettet mellem naturgas og grøn gas ligger lige nu ca. 60-40.

Over 12.000 hjem skal kvitte fyr og kedler

Netop gas er omdrejningspunkt for spekulationer og beregninger i Flow Elnet. Folketinget har besluttet, at gassen skal ud af privat boligopvarmning senest i 2035, og Svendborg Kommune inkl. Tåsinge er et udpræget gasområde med ca. 10.500 gaskunder. Andre ca. 1.800 oliefyr skal også skrottes.

Spørgsmålet, der er uhyre relevant for elnetselskabets investeringer i nye transformerstationer og kabler, er, hvilke gas- og oliekunder, der skal på henholdsvis fjernvarme, termonet og individuelle varmepumper.

– Vi har på nuværende tidspunkt ikke viden om, at der er fjernvarme på vej på Tåsinge, så vi forudsætter konvertering til varmepumper og termonet i vores prognoser. Begge dele vil give et øget elforbrug, siger netplanlægger Martin Sejberg Nielsen fra Flow Elnet.

NUP2: Ny netudviklingsplan på vej

Martin Sejberg Nielsen er ved at samle viden og data til Flow Elnets anden netudviklingsplan (NUP), der skal afleveres til myndighederne i 2024. I forbindelse med NUP2 studerer han kommunale varme-/lokalplaner og kombinerer den viden med forespørgsler om nettilslutning af produktion og forbrug samt prognoser for udvikling i bl.a. til nye boliger og elbiler.

– For at bruge vores penge rigtigt er det nødvendigt at få en bedre føling med udviklingen og dykke dybere ned i data, siger Martin Sejberg Nielsen, der benytter Green Power Denmarks prognoseværktøj TEGRA, Energistyrelsens analyseforudsætninger og egne beregninger.

Martin Sejberg Nielsen (tv) og Jan Frost Hansen fra FLOW Elnet
ELNET TIL FREMTIDEN

Elnettet er ved at blive vendt på hovedet, og elforbruget bliver mere end fordoblet. FLOW Elnet kigger i sin netudviklingsplan ti år...

For Flow Elnet og andre elnetselskaber er det en øvelse med mange ubekendte, så det handler også om at fortolke data indsamlet fra målere i de enkelte hjem. Et forsøg med genkendelse af lademønstre og undersøgelse af potentialet i fleksibilitetsydelser er ved at blive forberedt.

Fra Danmarks Statistik ved Martin Sejberg Nielsen, at der i Svendborg Kommune er ca. 2.200 el- og hybridbiler, men der er fortsat nogen usikkerhed om, hvor på 0,4 kV-nettet de hjemmelader – og hvornår de øvrige borgere investerer i en elbil.

– Men vi er ret sikker på, at antallet af elbiler er på vej op ad en stejl kurve. Fremskrivningerne viser, at vi kan have over 11.000 elbiler i vores netområde i 2030, så det bliver helt sikkert nødvendigt at forstærke elnettet ude på nogle af villavejene, vurderer netplanlæggeren.

– Hvis vi kan identificere forbrugsspidserne – og påvirke elbilejerne bl.a. via tidsdifferentierede tariffer til at flytte noget af deres forbrug – kan kablerne holde i længere tid, og vi kan spare penge, hvilket kommer alle forbrugere til gode, fastslår Martin Sejberg Nielsen.

Færger skal sejle på strøm

Øget elforbrug til elbiler i hjem og på talrige ladestationer bliver suppleret med flere boliger i Svendborg Kommune, hvor jokeren er fjernvarme/ikke-fjernvarme, samt elektrificering af andre dele af samfundet.  

El-tog i stedet for diesel på Odense-Svendborg-banen, der er fra 1876, lader indtil videre vente på sig, men færgerne rundt i Det sydfynske Øhav bliver givetvis snart omstillet til elektricitet. Rederierne skal etablere opladning med eller uden batterier på havnen i Svendborg, og Flow Elnet får i så fald behov for at opføre en ny 60/10 kV-station for at dække den nye kunde.

- Færgerne bliver en stor forbruger, uanset om trækket på elnettet bliver jævnet ud med batterier. Det er nok hurtigere at bygge en el-færge end en hovedstation, vurderer Martin Sejberg Nielsen, der opfordrer projektpartnere af alle slags om at gå i dialog med elnetselskabet tidligt i planlægningsfasen, så samarbejdet kan blive så smidigt som muligt.

Appel til håndværkere om dialog

En direkte appel om bedre dialog går til de håndværkere/firmaer, der installerer varmepumper i private hjem:

– Vi har lige oplevet, at omkring 60 adresser i samme boligområde har fået varmepumper i løbet af et par måneder – uden en eneste tilmelding på Eltilmelding.dk (tidligere Installationsblanket.dk, red.). Ifølge Fællesregulativet skal installatørerne oplyse, når der sker væsentlige ændringer, og det må siges at være tilfældet, når der sættes varmepumper og ladeudstyr op, siger Martin Sejberg Nielsen, der har svært ved at planlægge nødvendige opgraderinger af elnettet uden den slags viden.

Flow Elnet investerer 20-25 mio. kr. om året i elektrisk infrastruktur og forventer, at ’der kommer knald på’ især de næste 4-5 år. Økonomisk er det kritisk, fordi priserne på materialer og leveringstiderne er steget kraftigt. Eksempelvis er prisen på en større 60/10 kV-transformer steget fra lidt over tre millioner til knap ti millioner kroner de seneste fire år – uden at elnetselskabernes rammebetingelser er fulgt med.

– Vi belaster vores budgetter hårdt, konstaterer Jan Frost Hansen.

Hvor meget knald på, Flow Elnet vil opleve, vil fremgå af den næste netudviklingsplan. Martin Sejberg Nielsen erkender, at beregningerne vil blive forbundet med en vis usikkerhed:

– En del af udviklingen er vi ret sikker på, men vi kigger også ind i en krystalkugle. For eksempel tyder det på, at der kommer fjernvarme i Ulbølle-Vester Skjerninge-Ollerup i den vestlige del af kommunen, men realisering af andre større fjernvarmeprojekter er endnu behæftet med usikkerhed, siger Martin Sejberg Nielsen.

Hvad der er ret sikkert, er, at søkablet mellem Svendborg og Tåsinge snart bliver placeret på havbunden og gå i land ud fra de koordinater, Anne Olsen har afsat.

Søkablet går i drift i starten af 2024 til glæde for leveringssikkerheden til borgerne på Tåsinge.

Nyheder direkte i din indbakke?