watching the sunset from the rocks - Handelsbanken.seett par i skärgården

Sju sätt att skydda din ekonomi vid inflation

Blir du orolig när priserna stiger? Du är inte ensam. Vår expert Mats Nyman ger tips och råd om hur du skyddar dina pengar i inflationstider.
Handelsbanken.se
Mats Nyman, placeringsstrateg Handelsbanken

Är du rustad för inflationen?

Priserna på el, drivmedel, mat med mera har ökat kraftigt. Samtidigt är räntorna på bolån betydligt högre än tidigare. Vad kan du göra för att ha kontroll? Här är några tips på hur du kan skydda din privatekonomi.

1. Se över räntan på bolånen

Många har "rörliga" boräntor och det gör ju att räntekostnaderna följer med när Riksbanken höjer räntan. Vill du ha mer stabila boendekostnader är det bättre att binda åtminstone en del av bolånen på lite längre tid. Fördela gärna räntebindningen på lite olika löptider, så sätts inte alla lånen om samtidigt. 

2. Amortera lagom

Att amortera även om man inte måste kan vara bra. Det ger lägre skuld och en lägre boendekostnad, vilket kan ge lite extra trygghet nu när bostadsmarknaden är skakig. Det blir också lättare att flytta till en dyrare bostad eller att låna till en renovering i framtiden. Men sparar du på lång sikt ger förmodligen placeringar i aktier högre avkastning. 

3. Spara på rätt sätt

När inflationen är hög är det viktigare än på länge att få avkastning på sparandet. Vi har höjt räntan på våra sparkonton. Väljer du sparkonto med fast ränta där du binder sparandet en tid kan du få ännu högre ränta. Den förväntade avkastningen på räntefonder har också stigit i takt med att räntorna gått upp. Nackdelen med räntefonder är att du inte vet exakt vilken avkastning du kommer att få. Fördelen är att du kan ta ut pengarna när som helst. För dig som sparar på riktigt lång sikt, till exempel till pensionen, är det ofta bättre att spara i aktiefonder. Aktieplaceringar svänger betydligt mer än ränteplaceringar, men kan på lång sikt ge en avkastning som med god marginal slår inflationen.

4. Spara mer

Det är lätt att tänka att man ska spara mindre när inflationen är hög och gröper ur sparandet. Och det är sant att sparandet blir mindre förmånligt, men det blir ännu viktigare. För att få ihop till en högre pension eller en ny bil måste du spara mer, inte mindre när inflationen är hög. Dessutom är det viktigare än någonsin att ha en rejäl buffert när energipriser och räntor går upp. 

5. Ta en klickpaus

Det är bekvämt att shoppa från soffan och då är det lätt hänt att det blir onödiga köp och kanske inte alltid de billigaste köpen. Se om du kan använda surfandet till annat. Och låt de köp du gör vara medvetna och genomtänkta. 

6. Gör det själv

Vi köper allt fler tjänster nu de senaste åren. Vi får pizzan hemkörd, tar hjälp med monteringen av IKEA-möblerna, får skräpet hämtat istället för att själv åka till återvinningen. Det är jättebekvämt förstås, men det kostar. Engagera familjen och gör saker själv. Montera, återvinn och laga mat.

7. Se över dina abonnemang

De senaste åren har vi skaffat allt fler abonnemang. Vi strömmar TV-tjänster, lyssnar på poddar, musik och ljudböcker. Vi tränar, vi har olika IT-tjänster, vi prenumererar till och med på glasögon, middagsmat, hundmat, cappucinos och hälsokost. Många har premiumtjänster på tidningar som aldrig läses. Se över dina abonnemang genom att gå igenom alla kontobetalningar och kortutgifter du haft under en månad. Chansen är stor att du hittar utgifter du kan ta bort utan att du saknar dem.  

Frågor och svar

Du kanske också är intresserad av

Handelsbanken.se

Var rustad för allt med en buffert

Bufferten är en en livlina du kan använda när livet bjuder på överraskningar.

Handelsbanken.se

Amortera på bolånet eller spara?

Är det en bra idé att ta av sparandet och göra en extraamortering på bolånet?  Läs experternas tips.

Handelsbanken.se

Jämställt sparande − en del i ett jämställt förhållande

Det finns stora skillnader mellan hur kvinnor och män sparar. Få tips för hur ni kan göra sparandet mer jämställt.