De siste ukene har kritikken fra politiet haglet mot regjeringen, og til tider i sterke ordelag.

I Aftenposten har flere polititopper rettet kritikk direkte mot justisminister Emilie Enger Mehl (Sp). De mener regjeringen ikke prioriterer politiet godt nok økonomisk, og Mehl er også kritisert for manglende politisk retning.

Politiet mener seg barbert for ressurser, til tross for å ha fått en økning godt over prisvekst i årets og fjorårets statsbudsjett.

I 9 av 12 politidistrikt er det nå nedbemanning, skriver TV 2. Nesten 300 stillinger er kuttet i år, skriver kanalen. Mehl skal åpne 20 nye politikontor rundt omkring, men dette har fått kritikk fra flere i politiet.

Fra Kripos er beskjeden at Mehl ikke har forstått alvoret i gjengkriminaliteten.

Satte ned foten

Også Politidirektoratet, der politidirektøren har kontor, var kritiske da statsbudsjettet ble lagt fram. Men nå er tiden for sterk kritikk over, i alle fall midlertidig.

Under en samling blant politilederne sist uke, satte politidirektør Benedicte Bjørnland ned foten, blir Nettavisen fortalt av kilder som ønsker å være anonyme av hensyn til sine stillinger.

Beskjeden var at polititoppene skulle roe ned retorikken om hvor ille det står til i politiet, for å ikke legge ytterligere press på justisministeren og justisdepartementet, fordi de føler seg presset.

På spørsmål om dette er en munnkurv, svarer en kilde at det ikke er en direkte munnkurv, men at det oppleves som en begrensing av ytringsfriheten.

– Ikke vært hensikten

Nettavisen har fremlagt opplysningene i saken for politidirektør Bjørnland. Hun kjenner seg ikke igjen i beskrivelsen.

– Politiets nasjonale ledergruppe har jevnlig dialog om den økonomiske situasjonen i etaten, men jeg kjenner meg ikke igjen i en beskrivelse av at det skal være lagt begrensninger for deltakelse i den offentlige debatten. Snarere tvert imot opplever jeg at politiet både er tydelige og til stede, sier Bjørnland.

Bjørnland presiserer at dersom noen har opplevd hennes innspill som en begrensning, har det ikke vært intensjonen.

– Sist gang den økonomiske situasjonen ble tematisert i den nasjonale ledergruppen var jeg opptatt av å spille opp til en åpen diskusjon, samtidig som jeg delte mine perspektiver på situasjonen. Jeg er opptatt av at vi som ledere er presise og faglig funderte i våre uttalelser. Dersom noen har opplevd dette som begrensende, har ikke det vært hensikten, sier politidirektøren.

Nettavisen har spurt justisministeren om hun visste om beskjeden til polititoppene og om hun stiller seg bak den. Justisministeren svarer i en kort e-post:

«Justisdepartementet har ikke bedt om å begrense politimestrene sine ytringer, spørsmål om interne forhold i Politidirektoratet må rettes dit.»