Direct naar artikelinhoud
Exclusief

Puppy yoga is de nieuwe hype in Amsterdam: ‘En nu allemaal in de Downward Facing Puppy’

Docent en deelnemers moeten rekening houden met de jonge honden tijdens het populaire Puppy Yoga.Beeld Daphne Lucker

Het internationale Puppies & Yoga bracht onlangs puppy yoga naar Amsterdam. Het slaat zo aan dat komend weekend een tweede locatie wordt geopend. Hoe ziet zo’n yogasessie eruit? En, hoe zit het met de puppy’s? Kunnen zij wel tegen al die aandacht?

“Laat nu je linkerbeen zakken; als je geen blaf hoort, gaat het goed,” zegt yogaleraar David Rodrigues Junior (34). De groep volgt hem gehoorzaam, het geblaf blijft gelukkig uit. Vervolgens leidt Rodrigues Junior de leerlingen in de neerwaartse hond. Of zoals hij het noemt, de Downward Facing Puppy, armen en benen gestrekt en kont naar achteren.

In het Amsterdamse Bos wordt al jaren tussen stro en geitjes geyogaad. Naast geitenyoga kent Amsterdam nu ook puppy yoga op grotere schaal. Het gebeurde al zo nu en dan met een eigen jonge hond, nu kun je voor veertig euro je yogamat elk weekend een uur uitrollen bij Puppies & Yoga, tussen de hondjes van acht tot twaalf weken oud.

Hype

“Kun je een foto van mij maken?” vraagt deelnemer Jessy Mustafa (39), terwijl ze haar telefoon aan haar buurvrouw geeft en een puppy vasthoudt. Video’s en foto’s maken, dat is waar de groep vooral druk mee is tijdens het knuffelhalfuurtje. Op TikTok en Instagram verschijnen na elk weekend video’s en foto’s van puppy yoga.

De video’s van influencer Joy Bosz zijn voornamelijk veel bekeken, haar TikTok behaalde meer dan 800.000 views. Met daaronder honderden enthousiaste reacties, variërend van: ‘Ik moet dit ook doen!’ tot ‘OMG, dit wil je toch’. Ook Mustafa kwam de video's tegen. “De puppy’s zagen er zo schattig uit op Instagram, ik wilde ze ook knuffelen.” Zo groeide in slechts een paar weken puppy yoga uit tot een hype in Amsterdam.

Fransman Henri Sagon (26) is degene achter wat inmiddels een Puppies & Yoga-imperium is geworden. Hij zag het concept al in Londen. “Ik dacht: dit zal vast populair zijn.” Zijn moeders passie voor yoga, gecombineerd met zijn liefde voor honden bracht Sagon tot het besluit een puppy yoga-studio te beginnen. In juli opende hij de deuren van de eerste vestiging, in Parijs. Ruim een halfjaar later heeft Sagon al acht studio’s in vijf landen.

Video’s en foto’s maken, dat is waar de groep vooral druk mee is tijdens het knuffelhalfuurtje.Beeld Daphne Lucker

Zo is het ook in Parijs, Milaan, Rome, München, Hamburg en binnenkort Stockholm mogelijk om te yogaën met puppy's. Sagons eerste studio in Amsterdam opende ruim twee weken geleden in de Weesperstraat. Dat was meteen zo’n succes dat vanaf zaterdag ook wordt geyogaad bij de Rare Studios in West. “In elke stad zit het vol. Zolang de vraag naar puppy yoga toeneemt, blijven wij studio’s openen,” zegt Sagon.

Evenwicht verliezen

Waarom het zo’n succes is? Dat komt onder meer doordat de jonge honden bij binnenkomst al de sfeer bepalen. De boomers en pomerianen rennen vrolijk door elkaar heen. Voordat ze geaaid mogen worden, wordt iedereen vriendelijk verzocht de handen te desinfecteren met handgel. Vervolgens zoeken alle 23 deelnemers een yogamat op.

Een sessie begint met een les van dertig minuten waarbij de acht puppy’s vrij rondlopen. “Soms helpen ze me creatief te zijn,” zegt yogaleraar Rodrigues Junior. “Dan kan ik mijn linkervoet niet naar voren zetten, dus dan wordt het maar mijn rechtervoet.”

Docent en deelnemers moeten rekening houden met de jonge honden. Rodriques Junior zegt, terwijl hij een handstand maakt: “Dit doe ik dus niet in de les.” Ook balansoefeningen vermijdt hij. “Bij dat soort oefeningen kun je evenwicht verliezen en op de puppy’s vallen.” Wanneer de Puppy Pose aan bod komt – knieën en armen op de grond en kont omhoog – moeten sommige deelnemers zich iets verplaatsen; enkele boomerhonden doen op de yogamatten een middagdutje.

Na een paar minuten in Savasana, de ontspannen ‘lijkhouding’, is de yogales afgelopen. Medewerker Latisha Kohrs (23) komt met het verlossende woord: “Nu is het dertig minuten knuffel- of speeltijd met de puppy’s.” Of dat ook echt kan, hangt af van de dieren. Als ze slapen, mag je ze niet wakker maken. Ook is het ten strengste verboden om staand de hondjes op te pakken, om valrisico’s te voorkomen.

Kohrs en haar collega Virginia Rota (21) houden alles goed in de gaten– desinfectiespray en keukenpapier in de hand. Want ja, ook puppy’s moeten hun behoefte doen. “Als het een grote hond is en je stapt op zijn plas dan baal je, maar bij een puppy is het schattig,” zegt Rodrigues Junior. En uitwerpselen op de mat: daar kijken ze hier niet raar van op.

Gesocialiseerde hond

Puppies & Yoga werkt met fokkers die het team zorgvuldig uitzoekt. Ze moeten in de omgeving van Amsterdam wonen, zodat de puppy’s niet lang onderweg hoeven te zijn. De rassen tijdens de yogasessies wisselen om wekelijks of om de week. De populairste? Dat zijn volgens Segon labrador-retrievers en husky’s.

Rota legt uit dat mensen baat hebben bij puppy yoga, maar ook de dieren: “Normaal gesproken gaan puppy’s van de moeder naar het nieuwe baasje. In dit geval is puppy yoga een soort tussenstop, waarbij ze aan andere mensen kunnen wennen, een socialisatieproces.”

Dr. ir. Kathalijne Visser (52), Lector Human-Animal Interactions bij Aeres Hogeschool Dronten, kan dit bevestigen. “Tijdens de coronapandemie hebben veel mensen puppy’s aangeschaft. Deze dieren hadden weinig mogelijkheden om mensen en andere dieren te ontmoeten. Daar zien we nu veel problemen mee.” Nieuwe ervaringen opdoen zorgt volgens Visser dat het brein van de puppy’s zodanig ontwikkelt dat ze flexibel worden, bepaalde sociale situaties aankunnen en zo dus socialiseren.

Bij de Puppy Pose moeten sommige deelnemers zich iets verplaatsen; enkele boomerhonden doen op de yogamatten een middagdutje.Beeld Daphne Lucker

Belangrijk is dat het welzijn van de jonge honden niet in het geding komt en daar zit wel de nodige zorg bij Visser. “Iemand die de gedragssignalen van een hond kan aflezen moet goed op de puppy’s letten en zo zien wanneer het genoeg is. Een dier geeft wel subtiele signalen af, maar niet iedereen vangt die op.” Een puppy-expert zou altijd aanwezig moeten zijn, en dat ontbreekt bij de sessies van Puppies & Yoga.

‘Gegarandeerd relaxed’

Dat yogaën gezondheidsvoordelen heeft, dat is geen verrassing. Ook de omgang met puppy’s is goed voor de gezondheid van de mens, zeggen de organisatoren. Zo tonen, volgens hen, meerdere onderzoeken aan dat interactie met dieren stress en angst vermindert.

Dr. Richard Griffioen (66), lector Animal Assisted Intervention bij Aeres Hogeschool Dronten, is het daar in principe mee eens. “Ik heb een onderzoek gedaan dat bewijst dat het cortisolniveau, het stresshormoon, van kinderen daalt na interactie met een hond.”

Toch ligt het wat ingewikkelder dan dat, zegt hij. “Veel onderzoeken laten inderdaad zien dat dieren de gezondheid van mensen positief kunnen beïnvloeden. Maar die zijn uitgevoerd op basis van echte interacties tussen het dier en de mens waarbij een samenwerking ontstaat. Daar is bij puppy yoga geen sprake van.”

De oxytocinelevels stijgen volgens Griffioen wel als je een dier aait, en daar word je ontspannen van. Desondanks heeft een halfuurtje puppyknuffelen weinig nut, zegt hij. “Ik denk dat je van een uur yoga ontspannener wordt.”

Geen stuk meubilair

De meeste puppy’s bij de yogasessies hebben al een baasje gevonden. Toch zijn deelnemers vaak geïnteresseerd in de dieren. “Een deelnemer vroeg mij laatst hoe duur een puppy is,” zegt Rota.

Dat is ook een zorg van Visser: “Tijdens zo’n yogales zie je hoe schattig die puppy’s zijn. Dat maakt de aanschaf heel verleidelijk.” Wat niet onderschat mag worden is de benodigde tijd, aandacht en fysieke ruimte voor de hond. “Het is geen stuk meubilair, het is een dier dat in je levensstijl moet passen.”

Na dertig minuten knuffelen en spelen moeten de deelnemers afscheid nemen van de puppy’s. Een grote uitdaging voor Kohrs en Rota om de studio weer leeg te krijgen – zonder mensen dan. De honden mogen blijven; de volgende groep staat al voor de deur.

Puppies & Yoga, elke zaterdag en zondag, Weesperstraat 103 (Elephant Studio) en Hoofdweg 238HS (Rare Studios), €39,90.