Nieuws

Eerste Smart Energy Hub geopend in Zwolle: "Helaas nog heel bijzonder"

In Zwolle is vrijdag de eerste Smart Energy Hub van onze provincie in gebruik genomen
© RTV Oost
Op bedrijventerrein Hessenpoort in Zwolle is vanmiddag de eerste Smart Energy Hub van onze provincie in gebruik genomen. Het is een samenwerking tussen bedrijven waardoor energiegebruik beter op elkaar wordt afgestemd. "Het is helaas nog heel bijzonder dat wij hier zo een Smart Energy Hub hebben", laat transitieleider Bart Blokland weten.
Volgens Blokland is de Smart Energy Hub hard nodig. “Je ziet dat er overal in Nederland congestie voorkomt, de kaart kleurt helemaal rood.” Congestie vindt plaats op het moment dat het transport van stroom groter is dan de capaciteit van het netwerk. "Nederland loopt vast op het energienet. We hebben niet alleen meer kabels en verdeelstations nodig, maar we hebben ook slimmere toepassingen nodig zodat we met elkaar het net effectiever gaan benutten.”

Slimme toepassing

De Smart Energy Hub is zo'n slimme toepassing. “Het zorgt ervoor dat je met elkaar het elektriciteitsnet beter benut. Je stemt gebruik en verbruik met elkaar af, waardoor er voor iedereen voldoende capaciteit is”, legt Bart Blokland uit. Hij is transitieleider van de Smart Energy Hub in Zwolle Noord.
Eerste Smart Energy Hub geopend in Zwolle: "Helaas nog heel bijzonder"

Onvoldoende capaciteit

Volgens Blokland gaat het in een groot deel van Nederland om congestie op de teruglevering. “Veel vervelender is de congestie op de levering. Niet kunnen terugleveren is jammer, maar bij de congestie op de levering heb je een groter probleem als bedrijf. Dan gaat het om de continuïteit van je bedrijfsvoering. Een Smart Energy Hub is erop voorbereid om bij zowel de levering als teruglevering binnen bepaalde bandbreedtes te opereren.”
Ook voor netbeheerder Enexis is dit erg belangrijk. “Je ziet dat we op dit moment helaas niet voldoende transportcapaciteit hebben”, vertelt Bram Gerrist, directeur innovatie en ontwikkeling bij Enexis. “Naast dat we heel veel bijbouwen, zijn we ook aan het kijken hoe we efficiënter gebruik kunnen maken van de bestaande capaciteit. Hier in Zwolle leren we hoe we dat moeten doen, zodat we dit later ook kunnen opschalen naar ons totale klantengebied.”

Goede oplossing

Martijn Pietersen werkt bij Axxor BV, een van de drie bedrijven die meedoen met de pilot op het bedrijventerrein in Zwolle. “Voor de bedrijven begint nu het echte werk. We moeten ervoor gaan zorgen dat we ons verbruik gaan reguleren en dat we goede afspraken maken met de andere bedrijven.”
Volgens Pietersen kan de Smart Energy Hub een goede oplossing zijn voor problemen. “Ik weet in het oosten van het land wel een bedrijf dat een extra machine wil neerzetten, maar dat kan niet omdat de stroomaansluiting verzwaard moet worden. Als zo'n bedrijf in een collectief kan zitten en gebruik kan maken van de pieken en dalen van de buurman, dan kan de machine misschien toch worden neergezet. Hierdoor kan het bedrijf verder en gaat het beter met de lokale economie.”

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.