De dijken langs de Vecht beschermen ons tegen overstromingen. Om Dalfsen en Zwolle ook in de toekomst te beschermen, gaat het waterschap de Vechtdijk versterken. Daarnaast onderzoeken we ook de mogelijkheden voor een nevengeul bij Vechterweerd. Dat doen we samen met bewoners, bedrijven, overheden en maatschappelijke organisaties. Tot slot zijn we benieuwd naar uw mening. Hoe wilt u in november geïnformeerd worden over de hoofdoplossing? Laat het ons weten via deze poll.

In deze nieuwsbrief: 

  • Waar werken we aan?
  • Gesprekken langs de dijk 
  • Onderzoek naar diepploegen 
  • Terugblik bijeenkomsten grondeigenaren 
  • Alles over dijken 
  • Hoe verder? 

Waar werken we aan?

De afgelopen maanden hebben we per stuk dijk (de Vechtdijk bestaat uit 17 deeltrajecten) gekeken hoe de dijk versterkt kan worden. De resultaten daarvan hebben we laten zien op twee bijeenkomsten voor grondeigenaren. De afgelopen weken brachten we van deze oplossingen de voor- en nadelen in kaart, bijvoorbeeld qua kosten en effect op de omgeving. Deze informatie gebruiken we om per deeltraject af te wegen wat de beste hoofdoplossing voor de dijkversterking is. 

Gesprekken langs de dijk

Voor ieder deeltraject (die soms enkele kilometers lang zijn) kiezen we één hoofdoplossing. Op sommige plekken is de hoofdoplossing lastig in te passen. Bijvoorbeeld doordat een oplossing een woning, stal, natuur of ander beschermd object raakt omdat het dicht bij de dijk ligt. Deze plekken noemen we maatwerklocaties. De komende maanden nemen we contact op met de grondeigenaren die een maatwerklocatie hebben. 

Onderzoek naar diepploegen

Er zijn verschillende manieren waarop een dijk versterkt kan worden. Eén van de oplossingen die we onderzoeken, is ‘diepploegen’. Bij diepploegen mengen we de grond tot een diepte van ongeveer 1,5 – 2,0 meter. Deze oplossing tegen piping kan in zandige gebieden met dunne kleilaagjes – zoals langs de Vecht – worden toegepast. We doen hiervoor onderzoek in een laboratorium en buiten vlakbij de Vechtdijk. 

Terugblik bijeenkomsten grondeigenaren

Tijdens twee bijeenkomsten in mei gingen grondeigenaren en het projectteam in gesprek over de oplossingen voor het versterken van de dijk. Eigenaren van percelen op en langs de dijk werden bijgepraat over de oplossingen die we per stuk dijk uitwerken. Ook deelden we met hen de locaties waar mogelijk maatwerk nodig is. 

Alles over dijken

Er komt heel wat bij kijken bij het versterken van een dijk. Er zijn verschillende manieren om mee te denken en te doen: van op de hoogte blijven over ontwikkelingen tot actief meedenken in het project. Bij het bekend maken van de hoofdoplossing (het concept voorkeursalternatief) kunt u uw reactie geven. 

Hoe verder?

In november weten we per stuk dijk welke hoofdoplossing de voorkeur heeft. Deze hoofdoplossing (het concept-voorkeursalternatief) bespreken we dan met bewoners, bedrijven en andere belanghebbenden. Het is ook mogelijk om dan een reactie te geven. In april 2024 wordt het voorkeursalternatief vastgesteld door het algemeen bestuur van het waterschap.